Historik

En av Sveriges äldsta järnaffärer

Axel Spetz & co har anor som ligger långt tillbaka i tiden. De dokumenterade spåren sträcker sig tillbaka till 1875. Därför har vi idag denna dokumentation som grund för företagets ålder. Duktiga företagsledare, trogna medarbetare samt en stabil kundkrets har gjort det möjligt för Axel Spetz Järnaffär att uppnå denna aktningsvärda ålder. Men järnhandelns historia är också bygdens, för med årens gång har Spetz blivit en stor del av Falköpingsbornas vardag, genom att följa med i utvecklingen av nya produkter samt att kunna ta hem varor på beställning, och uppfylla kundernas behov. Idag är det en omöjlighet att kunna lagerhålla det stora utbud av varor som finns, men genom datorisering har vi tillgång att beställa och leverera långt över hundratusen artiklar.

Årsbarn med industrialismen

Det hela startade ungefär samtidigt som industrialismen nådde våra trakter. Småföretag och industrier växte fram och folk flyttade in till städerna. En framsynt man vid namn Fredrik Westin såg möjligheterna och satte år 1875 upp en liten järnhandelsbod på Storgatan 28. Fredrik hade en kompanjon som hette Axel Spetz och han fick låna ut sitt namn åt firman.
Företaget växte under deras ledning i precis 30 år men 1905, samma år som unionen med Norge sprack, tog Gunnar Björkman över ledningen av företaget. Gunnar utvecklade firman under nästan 40 år, inklusive de besvärliga åren under första och andra världskriget.

Willy Gustafssonepoken

År 1944 lämnade han över till Willy Gustavsson, som många Falköpingsbor säkert minns. Willy var före detta rörläggare från Götene och en driftig affärsman också efter nutida mått. Det var han som tog fram den vackra inredningen i ek som man har haft så stor glädje av sen dess. Han såg också till att Axel Spetz & Co blev centrallager Internationella Harvester och Åfverum. Willy drev firman i 31 år fram till 1975. De sista tio åren låg järnhandeln inne på gården till Storgatan 26 men 1975 flyttade man över till S:t Olofsgatan 1 där två plan disponerades i den centrala byggnaden.

Fortsatt expansion

Samma år tog den nuvarande ägaren Kjell Bertilsson över företaget. Det var det år man firade 100 års jubileum på företaget. Kjell drev företaget i 40 år fram till 2015. Under 80-talet fanns även Bertil Gustavsson med som delägare. Det samarbetet varade under cirka 13 år.
I början av 90-talet började lokalerna bli trånga nere vid centrum, och vid hösten –91 började Kjell planera den stora flytten till vad vi i dag kallar Ålleberg Center. Den nya butiken stod klar den 18 november 1992. Där har vi idag en butiksyta på 1000 kvm. Och en totalyta på 1200 kvm.
Fastigheten på Ålleberg Center är ett separat fastighetsbolag – PEJK AB.

Medarbetare

Idag består företaget av 5 personer, som var och en har ett eget ansvars område i butiken, samt övrig personal. Genom utbildningar och mässor håller sig de anställda sig uppdaterade i sortiment och utbud på den befintliga marknaden.
Det är en tuff konkurrens om kunderna i Falköping, det finns många som vara med och dela på kakan.
Så det vill till att alltid vara på alerten för nya ideér. 

Framtidstro

Idag är Axel Spetz & Co en stabil affärsrörelse. Sortimentet ändras hela tiden och Ålleberg Center växer dag för dag, så visst tror vi att Axel Spetz järnaffär kommer att ha en säker framtid i Falköping. Med personliga service och ett brett sortiment kommer vi att vara ett bra resurs för Falköping.